Tips till dig som vill komma igång -

Samlingsartikel

Packa för spelning

Vårstäda din blockflöjt

Åk på kurs! 


Inklusive
Lista på Kursarrangörer

Hur mycket blockflöjt kan man studera? -

Björg Ollén

Inklusive: Översikt utbildningsmöjligheter

Jag rekommenderar varmt Youtube-kanalen Team Recorder med blockflötisten Sarah Jeffery

- Team Recorder är på Engelska -

Vad är Blockflöjt Sverige?


En hemsida/portal där jag får samla så mycket jag kan om Blockflöjten i Sverige, en hemsida som jag saknat under mina snart 30 år med blockflöjten som ett av mina största intressen. Mitt mål är att få göra det där lilla extra för blockflöjten då jag inte ser mig lyfta instrumentet med hjälp av karriär och stora scener. Efter så många år med Blockflöjten som hobby vill jag ändå göra mer och eftersom jag älskar att skriva så blev det här den idé som föddes.

Jag hoppas verkligen att du ska trivas här, hitta spännande artiklar, lära känna de blockflöjtister som är portätterade i artiklarna, hitta fakta och inspiration att kanske ta nästa steg i övandet, anmäla dig till en kurs eller bara börja spela blockflöjt som ditt första instrument oavsett om du är gammal eller ung.


Arbetet med Blockflöjt Sverige är helt ideellt. Jag sponsrar med min tid och min familj sponsrar med deras tålamod. ;-) <3 

Bilden: Det är jag och min Mollenhauer Bas i Päron.
Foto: @bildminnen 

Jag hoppas på en bild

inom kort! 

Voice flute


En voice flute är en flöjt där lägsta tonen är D, det är lite oklart om en voice flute "är" en lite större alt eller en lite mindre tenor... ? Men den passar inte helt och lätt in i blockflöljtsfamiljen mellan alten och tenoren - den är alltså en egen variant av flöjt. En Voice flute går i D för att bättre passa våra sångröster och ofta spelas samma repertoar som för traversflöjterna. Sarah Jeffery berättar i sin youtubevideo att den används ofta till att spela flöjtmusik från den Franska barocken.  

Länk till Sarahs fantastiksa video om voice flute.

Bilden: 
Foto & ägare: 

Traversflöjt


Traversflöjten är föregångaren till dagens tvärflöjt. Visste du att tvärflöjterna räknas som ett träblåsinstrument (fast de moderna tvärflöjterna vi ser är i metall)? De första tvärflöjterna var nämligen i trä och benämdes som Traversflöjt. Det finns mycket tidiga traversflöjter, redan från 800-talet f.Kr. Men de hade sin storhetstid under renässans och barocken. Som ni ser så har den inte lika många klaffar som dagens tvärflöjter, renässansflöjterna har ofta inga klaffar alls medans barocktraverserna har en klaff.

Bilden: fr.vä: Irish flute, Barocktravers, Klassisk travers & Modern flöjt i trä.
Foto & ägare: Kristine West

415 Hz eller 440 Hz?


En "modern" blockflöjt har ett A som ligger på 440 Hz, det här är en standalisering som gäller för moderna instrument, det här gör att vi ganska lätt kan spela tillsammans och stämma bra överrens.


Det finns dock massor av gamla instrument kvar där man hör att instrumenten förr hade väldigt olika pitch (hur högt eller långt tonen ligger). Det fanns inget som var standard. Därför finns det flöjter med "barock-pitch" som då har ett A på 415Hz - typiskt för barocktiden. Det finns även flöjter som både är högre eller lägre.


Borde man köpa en flöjt i barockpitch? -Om du har vänner med barockpitch - ja! Är det bara du som har en 415-flöjt så blir det svårt att stämma med andra blockflöjtister.

Länk till Sarah Jefferys Youtubeklipp. 

Våra svenska Folkliga flöjter


... Jag har börjat en artikel om våra Svenska folkliga flöjter...

Det är ett extremt roligt och spännande jobb - och jag vet inte än hur stort.


Vill du hjälpa mig? 

Dela gärna med dig av det du kan till alex@alarsson.se 


TACK <3 
Hjälpgrepp, Pianogrepp eller Fortegrepp


Tack och lov (säger jag) så finns det en "standard" för hur man tar de vanliga greppen/tonera tas på en blockflöjt idag (de stora fabrikstillverkarna följer samma grund). Men varje flöjt är individuell och om man råkar ha en flöjt i händerna som inte låter riktigt rätt i tonen så kan man kanske lösa det med att ta ett annat grepp, till exempel kan man lägga till eller ta bort ett finger (eller halvt hål) för att se om tonen låter bättre.

Dessutom kan man experimentera på hjälpgrepp, pianogrepp och fortegrepp. 
Vänster hand: Tumme 0, Pekfinger 1, Långfinger 2, Ringfinger 3.
Höger hand: Pekfinger 4, Långfinger 5, Ringfinger 6, Lillfinger 7.

Hjälpgrepp används till exempel om du ska vara snabb genom en passage och greppen här svåra för fingrarna att göra snabbt. Då kan man använda sig av hjälpgrepp. Ett vanligt exempel är drillen från C2 till B1 (C-flöjt) C: 02 och B: 01. Då är det lättare att drilla med finger 3.
C: 02 B: 023. B- tas med hjälpgrepp.


För att en ton på blockflöjten ska låta bra behöver den ha rätt mängd luft. Att spela piano (svagare) eller forte (starkare) går alltså inte att fixa med hur hårt man blåser. Ska man spela svagare eller starkare kan man hitta andra grepp för att tonen ska ligga kvar på pitch men ge illusionen av piano eller forte, pianogrepp eller fortegrepp. 

Gaffelgrepp är ett uttryck för att ta grepp där inte alla fingrar anväds i rad. Tex: Bb på C-flöjt: 01 34


Hur ska man veta vart man börjar, tar vad eller va? Köper du en fabrikstillverkad flöjt kommer den mest troligt med en grepptabell =) 

TRÄSLAG: Grenadill och Ebenholts (Ebenholz)


Grenadill och Enebholts är två svara, hårda träslag som ofta används i byggen av instrumet (eller de svarta schackpjäserna). 

Grenadill kommer från Central Amerika och tillhör gruppen Rosenträ.

Ebenholts växer i tropiska regnskogar i Afrika och Asien.


Bilden: Moeck Rottenburgh Tenor och Alt i Grenadill.
Foto & ägare: Sparf Alexandra Larsson