Blockflöjt Sverige

Publicerat av Sparf Alexandra 2021-02-28. Tema: Student


Agnes Fändriks är tjejen som kollade in blockflöjt på Youtube och laddade hem noter från nätet redan innan hon började ta lektioner.


Idag möter vi Agnes, en 11-årig tjej som fyller sin fritid med hästar, simning, orientering, katter, kompisar och Blockflöjter såklart. Agnes är inne på sin fjärde termin med blockflöjt och har redan börjat spela på den lite större alt-flöjten. Agnes berättar i vår mejlintervju: Altblockflöjten har lägre toner än sopranblockflöjten och jag gillar dom lägre tonerna bättre. Jag lånar den altblockflöjten som jag spelar på nu, men jag vill gärna ha en egen.

Agnes har nu två flöjter att jobba med och det blir målet för året 2021, att bli bättre på både sopranen och alten. Lektioner tar Agnes en gång i veckan då läraren kommer ut till byskolan. Jag frågar Agnes hur man hittar inspirationen till att öva? Agnes svarar: När jag övar hemma märker jag att jag lär mig mer på lektionerna. Det bästa är att man lär sig något nytt varje gång man spelar.


Agnes fastnade för blockflöjten då hon fick prova att spela på kulturskolan. Hon tipsar de som funderar på att börja att göra likadant. Prova spela och fråga efter lektioner på den lokala kulturskolan. Agnes berättar flera gånger att hon spelar för att det är roligt och visst kan vi bara hålla med.


Jag frågar Agnes om hon vill jobba med blockflöjt när hon blir vuxen. Svaret blir Kanske, jag har inte tänkt på det innan. Men en sak är säker - Agnes kommer fortsätta spela så länge det känns roligt. Så klokt.


Lycka till med den nya alten Agnes, önskar Blockflöjt Sverige.

Blockflöjt Sverige på Facebook


Gå gärna med i Facebookgruppen 

"Blockflöjt i Sverige"

Ett levande community med och för blockflöjts entusiaster. 


(Kräver att du har en egen användare på FB)

Publicerat av Sparf Alexandra 2021-02-21. Tema: Student


Klara Hellström är 22-åringen som blev lurad till att börja spela blockflöjt. Nacka Musikskola hade musikdemonstration och blockflöjtsläraren snurrade flöjterna så hon kunde spela greppen till Pippi Långstrumps signaturmelodi medan eleverna samtidigt fick blåsa i flöjten. Klara fastnade direkt! Lurad eller smart av läraren? 


Klara pluggar idag sista året på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon läser kandidatprogrammet i tidig musik. Målet för 2021 är att slutföra sina studier. Klara tar individuella lektioner, lektioner i kammarmusik och musikteori. Övrig tid spenderas med blockflöjtstrion Trio Venti samt andra projekt med andra instrument. Klara skriver: Det är roligt med projekten jag har utanför skolan för de är så olika. Med trion finns det mycket repertoar medan det inte finns mycket repertoar alls när jag spelar med min violast. Istället får man då sno repertoar från andra instrument eller arrangera själv. Repertoaren skiljer sig också åt rent genremässigt mellan projekten. Genom mina projekt kan jag spela musik från alla olika tidsepoker och genrer, och inte bara fastna i barockträsket (som för all del är ett trevligt träsk...). 


Telemann är en av Klaras favoritkompositörer och hennes slutarbete för kandidatexamen grundar sig på Telemanns solofantasior. En uppgift, att spela igenom alla 12 fantasior, under årskurs två resulterade i att Klara fortsatte arbetet med Telemanns verk. Hon analyserar hur Telemann, som reste en hel del, har influenser av olika barockgenrer i sina stycken. Klara berättar: När man skriver ett examensarbete på kandidatnivå måste man ha med en analys-del som man kan vinkla på lite olika sätt. Jag har därför valt att vinkla det efter barockgenrer och har gjort analys där jag hittat italiensk barock, fransk barock, tysk barock och folkmusikinslag i Telemanns fantasior. Idag är jag nästan klar med arbetet, bara lite finslip kvar! 


Klaras slutmål är att bättre förstå de olika barockgenrerna för att kunna få en bättre interpretation då hon spelar. Interpretation betyder ungefär ’hur man tolkar’. Klara berättar att mer kunskap medför att det blir lättare att sätta sin egen prägel på musiken man spelar. Som vi längtar till att få ta del av Klaras examensarbete - jag blir i alla fall mycket nyfiken!

Klaras tips till er som funderar på att börja spela blockflöjt är att bara Börja! Men också att köpa en flöjt i trä, det behöver inte vara en dyr flöjt men en i trä är värd sin peng för det bättre ljudet man får.

Publicerat av Sparf Alexandra 2021-02-14. Tema: Student


Emilia Friberg är tonårs-tjejen som med en blockflöjts-trio redan varit förband åt Gävles Symfoniorkester, har en plats i GUF (Gävles Ungdoms Folkband) och spelar både på blockflöjt och på tvären.


Emilia fastnade för blockflöjten då kulturskolan kom på besök i årskurs 2, hon fastnade direkt och har sedan dess spelat blockflöjt. Jag tror att det bästa med att spela blockflöjt är att jag tycker att det låter så fint, och det är väldigt kul att spela, jag kommer nog aldrig att tröttna på det. Det är också kul att få visa för folk att blockflöjten inte bara är ett nybörjarinstrument som låter dåligt. Skriver Emilia i vår mejl-intervju.

Förutom att spela på kulturskolan pluggar Emilia andra året på estetprogrammet på Vasaskolan i Gävle. Under skoltid spelar hon både blockflöjt och tvärflöjt. Jag blir imponerad över hur Emilia hittar möjligheter till spel på flera sätt, hon berättar: Jag brukar gå på läger och kortare kurser ibland när det dyker upp! Annars så spelar jag ju som sagt i GUF, det finns en tjej i GUF som spelar klarinett men som också är duktig på blockflöjt som jag brukar spela med. Sen brukar jag spela lite med personer från min skola och så spelar jag med Ockelbo spelmän ibland.


Klassisk musik, folkmusik, jazz och blues är lite av det som finns i Emilias repertoar. Hon hittar inspirationen till att öva genom att lyssna på musik, oavsett instrument eller stil, gillar man det man hör blir man sugen på att öva skriver Emilia. 2021 siktar Emilia på att bli bättre och att spela mycket! I framtiden lutar det just nu åt att bli lärare för både blockflöjt och tvärflöjt.

Emilias tips till dig som vill börja spela blockflöjt är att gå med i blockflöjtsgrupper på Facebook. Där kan man få tips och kurser och personer i ens närhet som kan lära ut. Lyssna också på andra blockflötister, där hittar man inspiration.

Publicerat av Sparf Alexandra 2021-02-07. Tema: Student


Lovisa Friman älskar stycken som är snabba och livliga, stycken hon kan sätta sin personliga touch på. Samtidigt gillar hon att spela långsamma stycken med melankolisk ton, det var under ett sådant stycke som något speciellt hände. Lovisa övade mycket och ordentligt på 'Stilla Natt' inför en julkonsert, hon blundade och kände något magiskt. Lovisa berättar att allt bara stämde i det ögonblicket vilket lyfte självförtroendet och glädjen till att öva.

Lovisa är 15 år och studerar blockflöjt två gånger i veckan på kulturskolan i Leksand. Hon har lektioner själv med sin lärare Marit och lektioner tillsammans med en annan elev. Lovisa berättar att det bästa med blockflöjten är att man kan spela så mycket olika musik.


Jag frågar Lovisa hur hon hittar inspirationen att öva: Helt ärligt så kan det ibland vara rätt så svårt att hitta motivationen eller inspirationen, då man ibland tänker att det går att göra senare och att man inte behöver göra det nu - vilket inte är bra, börja så fort så möjligt även om du bara ska öva en liten stund! Jag brukar öva och spela de stycken jag tycker är roligast först, och sen spela det som måste övas. Då får jag motivation till att fortsätta spela. Ibland så kan jag också googla stycken så jag kan spela olika låtar jag gillar på blockflöjten, detta gör jag speciellt under loven då det är lätt att jag förlorar motivation.


Jag märker att Lovisa har en struktur och ordning jag inte hade när jag var 15 år så jag frågar Lovisa om hon har rutiner då hon spelar: Inte strikta rutiner, men jag börjar med att värma upp min följt och mina fingrar genom att göra olika övningar. Sedan väljer jag stycken att spela, spelar igenom de några gånger och kanske jobbar på att förbättra några områden. Om det finns något som jag måste öva inför, som en konsert till exempel, går jag igenom det först och spelar det långsamt, så jag får med allt och så att jag vänjer mig vid stycket jag ska spela. 

Jag brukar också spela olika sorters blockflöjter, som alt och bas, för att variera det lite grann. 


Lovisa hoppas att fler vågar komma igång med blockflöjten trots dess lite dåliga rykte som skolinstrument. Lovisa tipsar att det är bara att testa(!) och spela det du känner för att spela, det finns inget rätt eller fel för blockflöjten.


Det ska bli otroligt spännande att få följa Lovisa under våren 2021 då hon ställer upp med ett bidrag i en musiker-tävling för unga musikanter i Dalarna. Tävlingen går nu digitalt och undertecknad vet att förberedelserna är i full gång! Förutom tävlingen är Lovisas mål för året är att bli ännu skickligare blockflöjtist och mer specifikt bli snabbare på de större flöjterna.

Nu hejar vi alla på Lovisa i tävlingen! Stort Lycka till önskar Blockflöjt Sverige.