Blockflöjt Sverige

Publicerat av Sparf Alexandra 2021-10-12. Tema: Hobby


Först och främst är jag den obotliga tidsoptimisten... Det här med att skriva och bygga hemsida tar betydligt mer tid än vad jag tror, skratt! (Några dagar sent inlägg igen) Men nu är vi på banan igen och vet ni vad? Jag är en ÖVERRASKNING och EN NY FLÖJT!

För två år sedan berättade jag för min lärare Kim att "Nej, jag ska inte spela pipa, jag gillar blockflöjter mer och mest". Det får jag äta upp idag. Året därpå så började jag känna ja... jo... man kanske skulle testa lite nogrannare och två pipor från Härjedalen följde med mig hem efter kursen. Det blev och är en stor utmaning för mig att lära mig nya flöjter, men andra grepp och skalor. Men så roligt det är. Speciellt när man jämför sitt första väsande blås med att man faktiskt får till något som låter som en låt. 

I och med köpet av piporna fick jag, på något sätt, nys om att det finns en pipa från min bygd, en Djurapipa. Va? Hur kan jag inte veta om detta när jag spelat blockflöljt i hela mitt liv!? Den mer kända Spilopipan från Evertsberg hade man hört talas om men en från Djura? Vår lilla by som knappt syns på kartan. Jag började googla och här väcktes något av en ansvarskänsla inom mig. Ett ansvar att spela och låta pipan höras. Ett ansvar att berätta och få den att leva kvar. Det här ansvaret har jag format till ett försök att hitta musik från samma bygd och bygga upp en repertoar.


Men Djurapipan är inte bara liten till storleken, den är liten även till hur många som spelar den... så för att samspela med andra pipor i Dalarna så bestämde jag mig precis nyss för att köpa mig en Evertsbergspipa också, den fick jag hämta i söndags! En pipa byggd till bara mig - WOW! - (Bara det gör ju att man känner sig som ett proffs). Nu håller vi på att lära känna varandra. Jag håller på att övertala mitt vänstra lillfinger att det ska ligga på flöjten och faktiskt täcka ett hål och inte peka rakt upp... Evertsbergspipan har nämligen åtta hål på ovansidan vilket är extremt förvirrande. Än så länge låter det välldigt "ovant", som byggaren Stefan benämde det med så snällt, när jag spelar. 

Jag blir lite irriterad på mig själv och min långsamma utveckling när det inte "bara funkar" som jag vill... men det är bra. Alla som arbetar som pedagogoger tycker jag ska lära sig något nytt i bland, för att minnas hur det är att vara nybörjare.


Trots mitt ovana ljud, min frustration över att jag inte kan och mitt lillfinger som tycker om att spreta som på blockflöjten så är det här så GALET roligt och inspirerande. När man jobbar med något svårt blir det också "hemma" att gå tillbaka till en blockflöjt och ett stycke man kan. Då känner man sig helt plötsligt lite bättre på det med. 


Nu till Överraskningen! Med lite pirr i magen så kan jag berätta att jag byggt ut webbplatsen med en del för just våra Svenska Spelpipor. Länk. Du hittar den även upp i menyn. Det här är en helt ny värld för mig och jag känner att jag vill ge den en plats, vart passar inte bättre på en sida som redan fångar upp intresset med flöjt? Men såklart behöver jag er hjälp att lära mig, skriva rätt och hitta information. Tanken är att sidan ska ge en översiktsbild över vad piporna är och vart man kan läsa mer. Hoppas du gillar det! Nu ska jag väsa lite i min magiska pipa från Dalaskogen. <3

Tack för att du kikar in här och läser, det gör mig så glad!
Kommentera gärna inlägget i Facebookgruppen.

Publicerat av Sparf Alexandra 2021-10-03. Tema: Hobby


För cirka 1,5 år sedan så skaffade jag mig en iPad som jag avänder som min Musik-iPad. Jag använder den flitigt varje dag, specielt nu när jag läser folkflöjt-året på Härnösands Folkhögskola/Fol Flute Academy. Här kommer en lista på de appar jag använder både på plattan och på mobilen.


Jag vill också påminna om att det här är på min hobbynivå - jag startar en tråd i Facebookgruppen Blockflöjt i Sverige där vi kan tipsa varandra om fler appar. Jag anar att det här bara är en liten slize av vad som finns.

I min mobil använder jag följande appar (några kan jag ha betalat för):

Cleartune: För att kolla om min ton ligger i rätt pitch, bra övning att köra med olika flöjter för att se hur olika man kan behöva blåsa för att tonen ska låta snyggt. Jag använder den också för att stämma gitarren...

Metronome: För övning när man behöver hitta rätt tempo - och hålla tempo. Kanske förför allt för att inte gasa på i långsamt övningstempo.


Blue Note: Den här är så kul för mig som inte kan namnen på alla noter. Jag har alltså lärt mig notens utseende och sedan kopplat den till en grepp på flöjten eller en tangent på orgeln. Jag vet inte vad den heter! Såklart krånglar det till det ibland så här över jag på noternas namn i både G-,  F-klav och om man vill C-klav.

Extras: I min grupp som jag döpt till Que Music som ni ser på bilden har jag bland annat 4 appar som heter Telemann Duet - här finns ljud och noter på massor av Telemann duetter.


Jag har också en del appar som jag testat men inte använder.

I min "musikplatta" har jag desto fler appar och Plattan är alltid med på notstället. 

Bilder: (Standard app) Jag har foton och skärmdumpar på noter. Jag har dem sorterade i olika album beroende kurstillfällen, konsertprogram eller vad jag övar på just nu. Här tror jag dock att proffesionella har en speciell app för noter som kan bläddra smidigt, tex med en knapp på marken som man bara stampar på..?  Jag har även filmer på låtar där jag vill se hur fingrarna gör.


Score Creator: Här kan man lägga upp egna notblad, det är lite krångligt innan man kommer in i hur appen funkar men sedan är det superkul! Jag har bland annat "smyckat ut" en brudmarsch med hjälp av appen. När minnet är bra men kort är det skönt att ha sin idé på notblad.


Amazing Slow Downer: Den här appen har precis förändrat mitt liv till det bättre. Du kan med hjälp av appen lägga in dina ljudfiler och sedan ändra tempo på inspelningen. Det underlättar enromt när man ska lära in en låt på gehör. Du kan även öva på speciella sektioner i låten och i snabbare tempo än inspelningen - utan att låten blir ur pitch. Den kostar lite men för mig var det värt varenda krona! Du kan lägga in ljud eller ljud från filmer från både filer eller från bilder. Du kan även lägga in låtar från Spotify om du har Spotify Premium.

Röstmemon: (Standard app) I röstmemon spelar jag in ljud från både lektioner och kurser. Sen petar jag in dem i Amazing Slow Downer och övar som en galning!

Filer: (Standard app) Här förvarar jag ljudfiler i olika mappar fördelade på kurser/tillfällen etc. 


Ultimate Guitar: Här letar jag texter och ackord när jag spelar gitarr...

Safari: (Standard app) Helt vanliga webbläsaren använder jag också för att googla låtar, info och annat såklart. En favorit är folkwiki.se ...Dessutom på min MacBook:
På min dator som är synkad med mobilen men inte med plattan använder jag också iTunes för att göra spellistor för att lyssna in mig på låtarna jag spelar just nu. Och barnen älskar GarageBand som finns i appels produkter, de gör egna låtar med förinspelade ljud. I GarageBand har jag lekt och spelat in lite stämmor och gjort arr med mig själv.


_________________________________________


Mer app-snack i Facebookgruppen!
Länk här!